A SAJÁT BELSŐ GYÓGYÍTÓ ELŐHÍVÁSA A BÖJT SEGÍTSÉGÉVEL!

BÖJTTEL AZ EGÉSZSÉGÉRT!

2017. Karácsonyi Böjt

2017. november 14. - ZSOLT

2017.11.15.-én indul az idei Karácsonyi Böjt. Ez könnyed, laza böjt lesz.

Mindenki csak saját felelősségére böjtöljön, betegek mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát, de ezt megtehetik egészségesek is! Javaslom a Felelősségi Nyilatkozatom átolvasását!

HÉTFŐ: A Böjt alatt minden hétfői nap víznap, azaz csak tiszta vizet és tiszta sót szabad fogyasztani, aki esetleg ezt nem bírja, az próbálja meg 13 óráig vízzel, utána pedig zöldség és gyümölcs levekkel, esetleg egy kis 'üres' zöldség levessel, vagy ha az sem megy, akkor a nap további részében tartson 'nyers' napot. Hétfőn kefírt és joghurtot NEM lehet fogyasztani.

SZERDA és PÉNTEK: A Böjt alatt minden szerdán és pénteken nyers zöldségeket és gyümölcsöket lehet enni, korlátlan mennyiségben. Ha lehet a déli gyümölcsöket kerüljük, vagy csak minimális mennyiséget fogyasszunk belőlük. Ezeken a napokon ne vagy csak kis mértékben fogyaszthatunk csak aszalt gyümölcsöket is. Minden étkezéshez ehetünk 1 kis szelet kétszer pirított, száraz kenyeret. Ezeken a napokon minimális olajos magvat ehetünk. Szerdán és pénteken, fött, sült és grillezett ételeket, és olajokat ne együnk. Szerdán és Pénteken natúr kefírt és natúr joghurtot lehet fogyasztani. Javasolt nagy mennyiségű tiszta víz és tiszta só fogyasztása!

KEDD és CSÜTÖRTÖK: A Böjt alatt minden kedden és csütörtökön nyers, főtt, sült és grillezett zöldségeket és gyümölcsöket lehet enni, korlátlan mennyiségben, olaj használata nélkül. Ha lehet a déli gyümölcsöket kerüljük, vagy csak minimális mennyiséget fogyasszunk belőlük. Ezeken a napokon ne vagy csak kis mértékben fogyaszthatunk csak aszalt gyümölcsöket is. Minden étkezéshez ehetünk 1 kis szelet kétszer pirított, száraz kenyeret. Ezeken a napokon minimális olajos magvat ehetünk. Kedden és Csütörtökön natúr kefírt és natúr joghurtot lehet fogyasztani. Javasolt nagy mennyiségű tiszta víz és tiszta só fogyasztása!

SZOMBAT és VASÁRNAP: A Böjt alatt minden szombaton és vasárnap nyers, főtt, sült és grillezett zöldségeket és gyümölcsöket lehet enni, korlátlan mennyiségben. Ha lehet a déli gyümölcsöket kerüljük, vagy csak minimális mennyiséget fogyasszunk belőlük. Ezeken a napokon ne vagy csak kis mértékben fogyaszthatunk csak aszalt gyümölcsöket is. Minden étkezéshez ehetünk 1 kis szelet kétszer pirított, száraz kenyeret. Ezeken a napokon ehetünk olajos magvakat. Hétvégén lehet használni olajokat is. Lehet vízben főtt, fűszerezett kásákat enni. Arra ügyeljünk, hogy ha egy étkezésben van kása, akkor abban az étkezésben ne legyen gyümölcs és zöldség csak esetleg ízesítésre. Szombaton és Vasárnap  kefírt joghurtot NEM lehet fogyasztani. Javasolt nagy mennyiségű tiszta víz és tiszta só fogyasztása!

KIEGÉSZÍTŐK: A mostani Böjtünket is segíthetjük, kovaföld és fehér mustármag fogyasztásával. Javaslom Mindenkinek reggel délben és este is 1 púpozott evőkanál kovaföldet vízben feloldva, és 1 teáskanál mustármagot szárazon, de vízzel elfogyasztva. A kovaföld, a mustármag, de a Böjt szemponjából is nagyon fontos a sok tiszta víz és tiszta só fogyasztása.

Sok Sikert Kívánok  Midenkinek A 2017.-es Karácsonyi Böjthöz!

2017. Karácsonyi Böjt felkészülés

Újra eljött a böjt előtti felkészülés ideje. 2017. November 15. -től  December 21.-ig tart idén a Karácsonyi Böjt. Most is érdemes egy fokozatos 'elhagyással' rákészülni a böjtre, hogy ne legyen 'stresszes' a megszokott táplálkozásunk lerakása. Mint mindíg, most is egy két hetes felkészüléssel indulunk neki a böjtnek. Ez a felkészülés nem része a böjtnek, nagyon sokan nem is csináljak, de szerintem nagyon megéri ez a két hét 'befektetés' az egészségünkbe. Ezzel a két hét felkészüléssel annyit teszünk, hogy megkíméljük magunkat a böjti megvonás által okozott fizikai és lelki 'stressztől'. A szokásainkat sajnos nehéz letenni és megváltoztatni is, ez érvényes többek között a táplálkozási szokásainkra is. A felkészüléssel  fokozatosan változtatjuk meg a táplálkozásunkat, ezzel felkészülve a böjti erőteljesebb változásokra. Többször tapasztaltam, hogy aki a felkészülés után vág bele a böjtbe, az minden esetben könnyebben és sikeresen végig is tudja vinni.

A felkészülés lényege nem változott az eddigi böjtökhöz képest, azaz az első héten megvonjuk táplálkozásunkból a húst, a húskészítményeket és a tojást, ami azt jelenti, hogy a felkészülés második hetében már ne fogyasszunk ezekből az élelmiszerekből. Az alkohol, és az alkoholos italokat is az első héten célszerű letenni.

A második héten pedig megvonjuk a tejet és a tejtermékeket. A megvonásnak fokozatosnak kell lennie, hogy minél kevésbé okozzon feszültséget bennünk.

Az lenne az igazi, hogy ha valaki dohányzik, akkor azt böjt alatt sem tenné, de ezt nem minden dohányos tudja megoldani. Ezért én azt mondom, hogy inkább böjtöljön a dohányos ember a dohányzás mellett, mintsem hogy egyáltalán ne böjtöljön. Ugyanez vonatkozik a kávéra is. A kávé és a dohány erős függőséget okozó drogok, ha valaki első böjtje alatt nem tudja őket letenni, az nem olyan nagy probléma.  

A felkészülés alatt javaslom a kovaföld rendszeres fogyasztásának elkezdését, és azt a böjt végéig fenntartani. A kovaföld 'rendes működéséhez' kell a sok tiszta víz, és a , ezeket a bejegyzéseket javaslom mindenkinek újra olvasni. A fehér mustármagot majd a böjt elkezdésekor kezdjük el napi minimum kétszeri rendszerességgel fogyasztani.

Minden böjtölőnek javaslom figyelmébe a Felelősségi Nyilatkozat átolvasását!

Minden régi és új böjtölőnek sikeres Karácsonyi Böjtöt kívánok!

2017. Nyári Böjt

Itt a következő, rövid kis két hetes Nyári Böjtünk leírása, ami 2017.08.01.-én kezdődik és 2017.08.15.-én véget is ér.

Az 'általános böjti' dolgok, most is mint minden böjt alatt nagyon fontosak: a nagyon sok tiszta víz fogyasztása, továbá szerintem ugyanolyan fontos a megfelelő mennyiségű tiszta só fogyasztása is! Természetesen a sok tiszta víz és a tiszta só fogyasztása nemcsak böjtök alatt, hanem böjtök közötti szünetben is nagyon fontos!

Ezt a  kis böjtünket is segítsük napi minimum kétszer kovaföld és fehér mustármag fogyasztásával!

Mint eddig is minden böjt esetében, ha tehetjük most is hagyjunk fel a kávé fogyasztásával a böjt alatt!

Ez alatt a böjt alatt sem javasolt hús, tojás, tej és tejtermékek fogyasztása, kivéve a savanyított tejtermékeket, mint kefír és joghurt!

A böjt alatt alkoholt NE fogyasszunk!

zoldsegek.png

Eddig a korlátozások, most pedig, hogy mit szabad:

2016. 07. 31. Hétfő: Víznap, csak vizet szabad inni, de azt jó sokat célszerű, kicsi sóval, citrommal, mézzel lehet ízesíteni.

2016. 08. 01. Kedd: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 08. 02. Szerda: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 06. 03. Csütörtök: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 08. 04. Péntek: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 08. 05. Szombat:  Zöldség, gyümölcs nap, nyers, főtt és sült zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat  szabad enni.

2016. 08. 06. Vasárnap: Zöldség, gyümölcs és kása nap, nyers, főtt, sült zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni. Olajos magvakat lehet fogyasztani. Vízben főtt kásákat lehet enni egész nap.

2016. 08. 07. Hétfő: Víznap, csak vizet szabad inni, de azt jó sokat célszerű, kicsi sóval, citrommal, mézzel lehet ízesíteni.

2016. 08. 08. Kedd: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 08. 09. Szerda: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 08. 10. Csütörtök: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 08. 11. Péntek: Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

2016. 08. 12. Szombat: Zöldség, gyümölcs nap, nyers, főtt és sült zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat  szabad enni.

2016. 08. 13. Vasárnap: Zöldség, gyümölcs és kása nap, nyers, főtt, sült zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni. Olajos magvakat lehet fogyasztani. Vízben főtt kásákat lehet enni egész nap.

2016. 08. 14. Hétfő:  Víznap, csak vizet szabad inni, de azt jó sokat célszerű, kicsi sóval, citrommal, mézzel lehet ízesíteni.

2016. 08. 15. Kedd:  Nyers nap, nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad enni, 1 kis szelet kétszer pirított kenyeret  szabad enni, olajat nem szabad használni, olajos magvat nem szabad enni.

Ez alatt a böjt alatt, a víznapok kivételével végig lehet enni a savanyított zöldségeket, mindeféle savanyúságot. Savanyúságok levét (savanyú káposzta lé, kovászos uborka lé, stb.) minden nap, még viznapokon is lehet inni, korlátlan mennyiségben, ki mennyire tolerálja.

Ez alatt a böjt alatt lehet inni, enni natúr joghurtot, natúr kefírt, kaukázusi joghurtot, aludt tejet. NEm lehet enni ezek gyümölcsös édesített változatát!

 Aki a víznapokat nehezen viseli, az 15 óráig bírja ki vízzel utána ihat friss gyümölcs és zöldséglevet, esetleg ehet gyümölcsöt és zöldséget.

Sok sikert kívánok Mindenkinek ehhez a kis könnyed Nyári Böjthöz

Nyár Elejei Böjt

Minden évben Június 15.-től Június 30.-ig van egy 'kis' Nyár Elejei Böjt, vagy más néven 'Apostolok Böjtje'. Ez a kis böjt így a friss gyümölcs, zöldség szezonban nagyon könnyű, kényelmes, erőlködés nélkül Mindenki számára ajánlott.

Most is nagyon fontos a nagy mennyiségű Tiszta víz fogyasztása, a Tiszta só fogyasztása. Ez alatt a kis böjt alatt is segít a Mustármag és a Kovaföld rendszeres fogyasztása! A böjt alatt célszerű a Kávé fogyasztás nélkülözése, de inkább böjtöljünk kávéval, mint a kávé miatt ne böjtöljünk!

A böjt alatt minden hétfőn csak tiszta vizet szabad inni, aki ezt nem bírja, az  próbálja meg 13 óráig csak vízzel, utána pedig frissen facsart gyümölcs és zöldség leveket fogyasszon, esetleg ehet gyümölcsöt és zöldséget.

A böjt többi napján korlátlan mennyiségben lehet nyers zöldséget és nyers gyümölcsöt fogyasztani. Mértékkel lehet kétszer pirított száraz kenyeret fogyasztani. Továbbá lehet savanyított tejtermékeket, joghurtot és kefírt fogyasztani, 'üresen' vagy gyümölccsel, zöldséggel összeturmixolva. A bolti gyümölcsös joghurtokat NEM szabad a böjt alatt fogyasztani!

Ez alatt a böjt alatt szárított  és aszalt gyümölcsöket és zöldségeket, továbbá olajos magvakat NEM szabad fogyasztani!

A böjt alatt vasárnaponként lehet főtt, párolt és sült zöldségeket, továbbá vízben főtt kásákat  fogyasztani.

2017. TAVASZI NAGYBÖJT UTOLSÓ HÉT

2016.04.10.Hétfő Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.04.11.Kedd Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Lehet enni aszalt gyümölcsöket és zöldségeket. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.12.Szerda Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.13.Csütörtök Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Lehet enni aszalt gyümölcsöket és zöldségeket.  Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.14.Péntek Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Lehet enni aszalt gyümölcsöket és zöldségeket.  Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.15.Szombat Zöldséges Kásás nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Lehet enni aszalt gyümölcsöket és zöldségeket. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni, de olajos magvakat lehet enni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni. Lehet enni egész nap vízben főtt kásákat

2016.05.16.Vasárnap Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2017. TAVASZI NAGYBÖJT HATODIK HÉT

6. hét: 

2016.04.03.Hétfő Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.04.04.Kedd Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.05.Szerda Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.06.Csütörtök Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.07.Péntek Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni.

2016.04.08.Szombat Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.04.09.Vasárnap Zöldséges Kásás  nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni, de olajos magvakat lehet enni. Szabad kétszeresen sült piritós kenyeret enni. Lehet enni egész nap vízben főtt kásákat

A böjttörés menete

Így a böjt vége felé sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan hagyjuk abba a böjtöt.

Nekem mindíg az a javaslatom minden böjtölőnek, hogy a böjt végén, szabályosan fejezze be, ha teheti! Azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor idő előtt be kell fejezni a böjtöt, de ebben az esetben is nagyon fontos a fokozatos visszatérés a 'normál' táplálkozásra! Itt a Tavaszi Böjtnél a 'rendes' két hetes visszavezetés nehézségekbe ütközik,a húsvéti ünnepek miatt. De nagyon fontos a mértékletes étkezés és az ételek milyensége, minősége! De az ünnep után azt javaslom, hogy a fokozatos két hetes visszavezetést tartsa be!

tores.png

Ha valaki rendesen böjtöl, akkor nincs különbség a normál menetrend szerinti visszavezetés és az idő előtti visszavezetés között, azaz ha idő előtt fejezi be valaki, akkor is végig kell vinni a visszavezetési folyamatot. Legalábbis mindenképpen célszerű! A böjti táplálkozás után a normál táplálkozásra való átállás nagyobb és nehezebb feladat a szervezetnek mint a böjti lemondás! Amennyiben valaki a felkészülési heteket nem tartotta be, akkor csak a böjt előtti táplálkozási stresszt a megvonási tüneteket erősítette, de fizikailag nem okozott önmagának szinte semmilyen problémát. A böjti táplálkozásról a visszaállás már sokkal fontosabb és komolyabb feladat! A böjt befejezésekor nem lehet, nem szabad azonnal visszatérni a 'normál' hétköznapi táplálkozásra! A visszavezetésnél be kell tartani a fokozatosságot! A 2 hét visszavezetés egy kellemesen elfogadható állapot a testnek, ennyi idő alatt testünk nyugodtan vissza tud szokni minden mellékhatás nélkül a 'normál' hétköznapi étrendre. Az első héten fokozatosan vissza lehet hozni táplálkozásunkba a tejet és tejtermékeket. A második héten a húst és a tojást. Nagyon óvatosan, alkalmanként kis mennyiségekkel, lassan és fokozatosan. Amennyiben valaki nem így tesz, nemcsak hogy törölheti a böjt alatt elért eredményeit, hanem komoly gyomor és bél problémáknak nézhet elébe, továbbá a kétkedők is hallatják majd a hangjukat, ami gondolom senkinek sem hiányzik. A böjt után is célszerű megtartni a szerda és pénteki 'nyers napokat', és aki fizikailag bírja a 'hétfői víznapokat'.

2017. TAVASZI NAGYBÖJT ÖTÖDIK HÉT

5. hét:

2016.03.27.Hétfő Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.03.28.Kedd Nyers nap,  egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszer sült piritós kenyeret enni.

2016.03.29.Szerda Nyers nap,  egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Szabad kétszer sült piritós kenyeret enni.

2016.03.30.Csütörtök Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.31.Péntek Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.04.01.Szombat Zöldséges Kásás  nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni, de olajos magvakat lehet enni. Szabad kétszer sült piritós kenyeret enni. Lehet enni egész nap vízben főtt kásákat

2016.04.02.Vasárnap Zöldséges Kásás  nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni, de olajos magvakat lehet enni. Szabad kétszer sült piritós kenyeret enni. Lehet enni egész nap vízben főtt kásákat

Kásák

A Tavaszi Nagyböjt szempontjából fontos élelmiszerek a kásák, bár csak hétvégenként kell fogyasztani, akkor viszont lehetőleg sokat. Segítenek az emésztőrendszert tisztítani, jótékonyan szabályozzák az étvágyat, továbbá fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal látják el a testünket. A böjt szempontjából kásának tekintünk minden gabonát, álgabonát és azok pelyhesített változatát. Amiket én  jelenleg ismerek: hajdina, köles, kukoricadara, barna rizs, árpagyöngy, bulgur, mindeféle pelyhek: zabpehely, búzapehely, rozspehely, árpapehely. De ezeken kívűl van még rengeteg sok fajta. Most is célszerű olyanokat enni, amelyek a mi éghajlati viszonyaink között megterem, vagy a közelben terem. 'Idegen' kásákat is ehetümnk néha és keveset.

kasa1.jpg

Almás zabkása, kókusszal, karob porral és kardamommal ízesítve

A  böjti kásás ételek elkészítése nagyon egyszerű, annyi vízben ami ellepi a kását, de egyes vélekedések szerint bőséges vízben, meg kell őket  főzni. Böjtünk alatt lehet fűszerezni, friss és szárított, fűszernövényekkel, sóval, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel de ezek mennyisége ne legyen több mint a kása mennyiségének kb. 5%-a.  Lehet így simán csak megfőzve fogyasztani, vagy lehet úgy is, hogy kis pogácsákat formázunk a megfőtt kásából és sütőben megsütjük. A kásák fogyasztása esetén is fontos a sok tiszta víz ivása.

Jó étvágyat kivánok Mindenkinek a kása napokhoz!

2017. Tavaszi Nagyböjt Negyedik hét

2016.03.20.Hétfő Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.03.21.Kedd Víznap vagy Nyers nap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen. Ammeddig bírjuk csináljuk a 'Víznapot', utána válthatunk 'Nyers napra'. Vagy egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, zöldségeket, gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma nem szabad kenyeret enni.

2016.03.22.Szerda Víznap vagy Nyers nap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen. Ammeddig bírjuk csináljuk a 'Víznapot', utána válthatunk 'Nyers napra'. Vagy egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, zöldségeket, gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma nem szabad kenyeret enni.

2016.03.23.Csütörtök Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.24.Péntek Zöldséges nap,  egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.25.Szombat Zöldséges és Kásás nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni, de olajos magvakat lehet enni. Szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni. Lehet enni egész nap vízben főtt kásákat

2016.03.26.Vasárnap Zöldséges Kásás nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni, de olajos magvakat lehet enni. Szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni. Lehet enni egész nap vízben főtt kásákat

NYÍRVÍZ

Ősi böjti ital a nyírvíz. Aki tudja fogyassza, célszerűen a nyers napok helyett!

Az a gond a mai 'modern' világban, hogy frissen, tisztán és olcsón nagyon nehéz beszerezni. A nyílvános erdőkben tilos csapolni..., mert büntetik, mint a közvagyon eltulajdonítását... Érdekes ez is... Bio boltokban lehet vásárolni, de indokolatlanul nagyon drágán árulják szerintem (http://www.nyirfanedv.hu/bio-nyirfanedv-vasarlas.html). Kárpátalján, Gyergyóban még mai napig  'fillérekért' árulják a piacokon. Csak az a megoldás marad hogy saját nyírfát kell  ültetni, majd csapolni  kb. tíz év múlva. Aki mégis be tudja szerezni, az böjt alatt még viznapokon is ihatja korlátlan mennyiségben, de a nyers napokat is kiválthatja vele. Enyhén édeskés íze van, hidegen nagyon finom itatja, magát. Tárolni hűtőben pár napig lehet, de inkább igyuk meg ami van. Egy igazi, természetes tavaszi vitamin és ásványianyag 'bomba'. Szerintem sokkal jobb mint bármelyik energiaital. Amit találtam az interneten, azt bemásolom ide, remélem ez egy hiteles forrás (http://antalvali.com/nyirfanedv.html):

 nyirviz.jpg

"""Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedéséhez. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek. Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a „Mahla”, a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik. Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt egy jól látható kört hagyva a fa lábánál.

Milyen összetevőket tartalmaz a nyírfanedv?

A nyírfanedv egy színtelen folyadék, amely betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutaminsav), ásványi anyagokat (makroelemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket, és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját „immunrendszerük” védelmére) tartalmaz kimutatható mennyiségben. A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

A nyírvíz hatásai

A nyírvíz a szervezetben a homeosztázis, a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A homeosztázis felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják. Ioncsere képessége egyedülálló. A betulin (betulinol) és a fitoncidok tartalma miatt a nyírfanedv a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják. Vértisztító hatású. Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák. Energetizál. Extra vitalitást nyújt a szervezetnek. Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert. Gyorsan felszívódik a gyomorban. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható. A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható. Alkalmas a test folyadék-elektrolitikus egyensúlyának megőrzésére még erős fizikai igénybevétel esetén is. Izotóniás italként működik. Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só - víz háztartásának fenntartását.

Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására: A nyírfanedv molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik. Naponta legalább 2x (reggel és este) masszírozzuk be az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, seborrhea vagy pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok raktárait. Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap. A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni. Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is. Egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak."""

2017. Tavaszi Nagyböjt Harmadik hét

3. hét:

2016.03.13.Hétfő Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.03.14.Kedd Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

2016.03.15.Szerda Víznap vagy Nyers nap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen. Ammeddig bírjuk csináljuk a 'Víznapot', utána válthatunk 'Nyers napra'. Vagy egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, zöldségeket, gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma nem szabad kenyeret enni.

2016.03.16.Csütörtök Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

2016.03.17.Péntek Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.18.Szombat Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.19.Vasárnap Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet. Szabad enni olajos magvakat.

A fogyásról...

A böjt nem fogyókúra, de a böjtölésnek lehet mellékhatása a fogyás!

A fogyás mint szerintem minden, elsősorban szellemi, utána lelki és csak legutolsó sorban fizikai tevékenység. Igen, mert először ki kell találnunk, hogy mitől akarunk megválni. Ezek lehetnek tárgyak, emberek, helyzetek. Minden ami már nem szolgál minket, a fejlődésünket a továbbiakban. Ezektől megválni nem rossz dolog, bár néha ragszkodunk a 'dolgainkhoz'! Ahogy sokan mondják minden fejben dől el, a test utána csak 'leköveti' ezt az elhatározást. Az emberi teremtés folyamata ebben az esetben is tökéletesen működő folyamat, szellem > lélek > test. Az elhatározás után természetesen már támogtani lehet, sőt célszerű is a testet, hogy könnybben megszabaduljon a fölöslegtől, azaz fölös kilóktól. Ezen folyamatok nélkül fogyni és tartósan megtartani az új testsúlyt  komolyabb erőfeszítés nélkül szerintem nem szabad. Amikor valaki csak a fizikai dolgokra, tehát a táplálékra, az összetételésre és a kalóriákra figyel, az csak azért működik, mert van egy visszajelzés az elménknek, hogy most elengedni azaz fogyni akarunk, viszont ez soha nem tartós dolog, addig áll fent a helyzet amíg energiával tápláljuk. Döntsük el, hogy mi irányítjuk a testünket, vagy vergődünk a testünk rabságában... Mindenki tegye  saját döntése, belátása, választása szerint. Biztosan mindenkivel előfordult, hogy egy adott helyzetben nem számított mit és mennyit evett fogyott vagy éppen hízott alkattól vagy helyzettől függően. Ennek okozója lehet egy nagy öröm vagy nagy bánat által okozot stessz, vagy bármi ami a belső békénket felborítja. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell figyelni mit eszünk, de szerintem semmiféle tudományos adat lényegében nem számít, mint kalória értékek vagy fehérje-zsír-szénhidrát arány. Hangsúlyozom, hogy szerintem! Ezeket csak kb. ötven éve számolgatják, nézegetik, előtte azt ették az emberek amit az aktuális 'kínálatból' éppen megkívántak. Ezért szerintem az a fontos, hogy amit megkívánunk azt együk meg, annyit amennyit megkívánunk, de csak azután, miután a TISZTA tudatos testünk tudja, hogy mit akar! Ezért is fontosak a böjti időszakok, mert ezáltal egy magasabb 'tisztasági' szintre kerül a testünk, és immár 'bízhatunk' benne.  fogyas.jpg

Nagyon fontos tudatosítani, hogy a böjt, nem egy 'sima' fogyókúra, de szerintem a böjttel lehet a legkönnyebben fogyni, úgy, hogy az eredmények jelentős része tartósan megmarad! A böjt fizikai szinten egy tisztítás, méregtelenítés, de a böjt kellemes mellékhatása lehet a fogyás, mivel a mérgek a testünkben lévő zsírrétegben vannak elsősorban elraktározva. Ha 'rendsesen' böjtölünk, akkor jól méregtelenítünk, ezért fogyhatunk. De a szervezet átállása a méregtelenítésre időbe kerül, így a fogyás is idővel indul meg, sőt időnként megállhat 'pihenni' a test. Az emberi test fizikailag sem egy olyan 'gépezet', amin  ha bekapcsoljuk a méregtelenítés gombot, akkor azonnal tiszták leszünk, és azonnal lefogyunk. Nem, nem az! Mi annál bonyolultabb és összetettebb és okosabb 'gépek' vagyunk. A mérgek, salakanyagok , a 'mocsok' nem hét hét alatt kerültek szervezetünkbe, ezért nem is hét hét alatt fognak onnan kiürülni. A 'rendesen' végzett böjtöléssel a szervezet átáll egy méregtelenítési, tisztítási folyamatra, aminek a test nagyon 'örül'. Ez az átállás  az először böjtöklőknél akár 3 hétig is eltarthat. Itt most a rendes böjtről beszélek, nem pedig intenzív test megkínzó gyors kúrákról, én olyat senkinek sem javaslok, lehet látványos, de több a kára mint a haszna, szerintem.  Akik rendszeres időközönként böjtölnek azoknál ez az idő lényegesen rövidebb, jellemzően 1-3 nap, vagy még ennél kevesebb is lehet.  A szervezet a böjtnek, azaz a tisztításnak nagyon örül, és szép lassan elkezdi kiüríteni a mérgeket,  ami ha nem is folyamatosan de fogyással járhat. Először azokhoz a mérgekhez kezd hozzá, ami könnyű 'munka', azaz az emésztőrendszerben lévő a lerakódásoknak lát neki. Utána megy tovább és a máj, vese segítségével elkezdi a zsírraktárakban lévő mérgeket lebontani. Ez a folyamat azért ennél bonyolultabb, és van még tovább is, de az most nem lényeges a böjt szempontjából. Ebben a folyamatban vannak lassabb, és gyorsabb szakaszok, amelyek időnként, akár rendszertelenül váltakoznak. Ha csak a súlyunkat ellenőrizzük, akkor bizony, vannak olyan napok amikor nem csökken a súly, sőt kis emelkedés is előfordulhat, de ez természetes. A tesnek, meg kell szoknia az új testalkatot, és új súlyt, de még az egónk sem könnyen engedi el a régi testet, és annak súlyát, baját. A mérgek oldódása szellemileg és lelkileg is megterhel minket, de az már  megint egy külön történet, amit itt most nem részletezek. Ezért, ha valaki azt veszi észre, hogy pár napja nem változik, esetleg emelkedik a súlya, az nem baj, ne adja fel, és folytassa a böjtöt, mivel az a böjtölés természetes velejárója. Szerintem megéri folytatni!

17. Tavaszi Nagyböjt Második hét

2. hét:

2016.03.06.Hétfő Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.03.07.Kedd Víznap vagy Nyers nap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen. Ammeddig bírjuk csináljuk a 'Víznapot', utána válthatunk 'Nyers napra'. Vagy egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, zöldségeket, gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma nem szabad kenyeret enni.

2016.03.08.Szerda Nyers nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, zöldségeket, gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.09.Csütörtök Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.10.Péntek Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.11.Szombat Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet.

2016.03.12.Vasárnap Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Ma szabad kétszeresen megpirított kenyeret enni, étkezésenként egy felet. Szabad enni olajos magvakat.

MUSTÁRMAG

A 2017. Tavaszi Nagyböjt alatt is újra segítsük emésztőrendszerünk tisztítását mustármaggal!

A fehér mustármag segít a gyomor és bél falának kitisztítását. A mustármag a  gyomorban a gyomorsav hatására kinyílik, és olyan lesz mint sok kis markológépkanál. Így mint megannyi kis markológép leszedi a gyomor faláról, és végig a belek faláról a lerakódásokat, utána természetes úton távozik a leszedett 'mocsokkal' eggyütt. A 'mocsok' összeszedéséhez nagy segítséget ad a rendszeres  kovaföld fogyasztás.  A mustármag hatékony működéséhez is kell a sok tiszta víz. Gyomor és bélbetegségben szenvedők orvosi engedély nélkül semmiképpen ne egyék! Akik a mustárt nem jól tolerálják, vagy betegség miatt nem ehetik, azok a mustármaggal is óvatosan bánjanak! A mustármag szedését 6 hét után szüneteltetni kell, addig naponta legalább háromszor egy evőkanállal célszerű szedni. Ezért a Karácsonyi Böjt utolsó hetében abba hagyjuk a mustármag szedését. Nem lehet túladagolni, csak a hat hetes időtartamot be kell tartani!

 mustarmagi.jpg

A SÓ FONTOSSÁGA ÚJRA

Együnk-e sót vagy ne együnk? Ha eszünk mennyit együnk? Enek az eldöntésében szeretnék segíteni ezzel a bejegyzéssel.

Só fogyasztása a böjt alatt! Só alatt tiszta NaCl-ot azaz konyhasót értek! Először maradjunk a normál, nem böjti táplálkozásnál. Szabad-e sót enni? Ez a kérdés gyakran felmerül a ma emberében, ha egy kicsit nyitott füllel és szemmel jár. A jelenlegi közfelfogás szerint a só káros, káros a szívre, káros az érrendszerre, magas vérnyomást okoz, meg ehhez hasonlatos nyavalyákat, amibe majd szép lassan, kínok között bele halunk. Egyre kevesebb tiszta jó sót esznek az emberek, mégis egyre magasabb a száma a szívbetegek, az érrendszeri betegek, a vese betegek, a gyermektelenek, és még sorolhatnánk hosszan. Itt azért van egy kis ellentmondás. Ha a só rossz, akkor ne együk, de ha nem eszünk akkor kevesebb 'só' betegnek kell lennie. Vagy nem? Érdekes. Én mindenesetre még míndíg, immár ötödik éve az orvosi ajánlás sokszorosát fogyasztom tiszta sóbol, és teljesen egészséges vagyok!

somese.jpg

Én csak tiszta sót, azaz tiszta NaCl-ot használok. Régebben a gyógyszertárban vettem a sót, de ott aranyárban adták, és még könyörögni is kellett érte, mert nem szabad csak úgy eladni...! Értitek? A gyógyszertárnak nem szabad recept nélkül sót eladni, talán mert annyira veszélyes...? Hát nem tudom, de megint egy érdekes dolog a sóval kapcsolatban. Nézzetek utána  a NaCl és a KCl élettani hatásának. Én nem vagyok sem orvos, sem biokémikus, csak próbálok józanul élni, és gondolkodni. Ezen a weboldalon elég sok minden van a témával kapcsolatban: http://tisztaso.hu/. Érdekes információkat mond még a sóról Dr. Géczy Gábor, Dr. Lenkei Gábor , Dr. Szendi Gábor és Dr. Csicsor János youtubon lehet róluk videókat találni. Nem egy helyről jöttek, nem egy felé mennek, de a sórol ugyanazt mondják, csak más-más szavakkal, erre azért már oda kell figyelni! Szerintem... Érdemes utána nézni, hogy hogyan működik a sejt anyagcsere, mi a szerepe ebben a sónak, azaz a sós víznek, és annak a titkozatos ozmotikus nyomásnak, a kálim/nátrium pumpának! Alapfokú kémia és fizika ismeretekkel meg lehet érteni. Ezek után mindenki döntse el saját felelősségére, hogy eszik-e sót, mennyit és milyet, vagy a só nélküliek táborát erősíti. Én maradok a sósokkal továbbra is!

Én a böjt alatt is eszek sót, sőt ha lehet többet mint böjtök közötti időbeni. Itt is mindenki döntse el maga, hogy sósan vagy só nélkül böjtöl. Én ebben az esetben is a sót választom. Bár vannak olyan álláspontok miszerint a böjt alatt aztán semmi sót nem szabad enni. Hát aki így gondolja, akkor az ne egyen sót.

Sózzon mindenki kedve szerint, vagy kerülje a sót kedve szerint! Én a böjt alatt több sót eszek mint a böjti szünetekben!

KOVAFÖLD

A Tavaszi Nagyböjt alatt is együnk kovaföldet!

Én mindenképpen jó minőségű kovaföldet javaslok. A kovaföld egy por alakú, föld ízű anyag, bioboltokban, és interneten lehet beszerezni. A neten sok információ fent van arról, hogy miből van és mi a hatása, akit érdekel olvasson utána! Én itt vásárolom, és itt rengeteg információ is van róla: http://www.tenmag.hu . Több fajtát kipróbáltam, eddig ezzel vagyok a legjobban megelégedve.kovafold.jpg

Ami fontos, hogy nincs káros mellékhatása, és eddigi tapasztalatom szerint mindenki jól tolerálja. Bármilyen krónikus betegségben szenvedők, mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét a használat előtt!

A Karácsonyi Böjt alatt is fogyasszunk rendszeresen kovaföldet. Először kezdjük kis adagokban, vízben vagy gyümölcslében feloldva fogyasszuk. Böjt alatt minimum naponta kétszer de sokkal jobb ha naponta háromszor fogyasszuk, alkalmanként egy púpozptt evőkanállal, egy kis pohár vízben feloldva. A teljes emésztőrendszert kitisztítja, ez az egyik hatása amire nagy szükségünk van a böjt alatt. Nagyon fontos  a kovaföld szedéssel kapcsolatban, hogy inni kell hozzá nagyon sok tiszta vizet. A vízivás nekünk böjtölőknek remélem nem gond, hiszen a böjt alatt amúgy is nagyobb mennyiségben kell hogy fogyasszuk. Bízom benne, hogy mindenki iszik elegendő tiszta vizet, mivel a böjt hatékonysága múlik rajta. A kovaföld hatása pár napon belül érezhető. Rendeződik a székletürítés rendje, és növekszik a mennyisége. Ugye hogy ez is milyen fontos és jó tud lenni! Az biztos én a böjt alatt rendszeresen eszek kovaföldet, és iszok hozzá nagyon sok tiszta vizet. A Böjt alatt a kovaföld hatékonyságát növeljük fehér mustármag rendszeres fogyasztásával!

A kovaföld fogyasztásának nincs időbeli korlátja, ezért én a böjtök közötti szünetekben is fogyasztom, bár egy kicsit lazábban. Ezt javaslom Mindenkinek!

A LEGFONTOSABB A VÍZ

A Böjt sikeressége múlik a a tiszta víz fogyasztásán!

Böjtök közötti szünetben is nagyon fontos, de a  böjtök alatt különösen nagyon fontos, hogy milyen vizet iszunk, a 'víznapon' pedig a legfontosabb, mivel csak vizet veszünk magunkhoz.  A vízről sokféle információ szabadon elérhető, ezért is nehéz kiválasztani a megfelelő vízivási módszert. Ha a megérzéseink nem segítenek, akkor, 'nyúljunk' vissza a régi időkbe, hogy akkor mit ittak az emberek. Az összes vallás Szent Könyve egyetért abban, hogy csak  tiszta esővizet kell inni... Mindenki válassza ki hitének megfelelő 'szak' irodalmat. De véleményem szerint az esővíz fogyasztásával ma igencsak nagyon  komoly  gondban lennénk, mert az esővíz manapság meglehetősen szennyezett, gondolom a légszennyezés miatt is... Mindenki gondolja tovább, mindazonáltal, hogy a 'tiszta', azaz légszennyezés mentes esővíz, az milyen víz!

Ha végig követjük, a víz útját, addig amíg eső lesz, akkor világossá válik, hogy az esővíz, az gyakorlatilag desztillált víz, azontúl 'magas' információ tartalommal... Itt viszont van egy ellentmondás, mert én, és gondolom még nagyon sokan azt tanultuk az általános iskolában, hogy desztillált vizet ne igyunk mert mérgező és meghalunk... Elmélkedjünk egy kicsit ezen! Meghalunk a tiszta víztől...? Tartom magam ahhoz, hogy  a Böjtölés Blog elsősorban a Böjt fizikai hatásaival foglalkozik, ezért ennek a 'tanított' információnak tisztázásába most nem megyek bele...

pohar_viz.jpg

Mi a tiszta víz az emberi szervezet szempontjából? Tápanyag? Nem hiszem, mivel kb. 0 kalóriás, ezzel a táplálékkal akár éhen is halhatunk. Ásványianyag pótlás? Hát ezt sem hiszem, bár az ásványvíz forgalmazók ezt állítják reklámjaikban. Itt megint felmerül bennem a miért, de ennek a megválaszolása is túlmutat a Böjtölés Blog keretein... Én vettem egy hordozható kis műszert, ami a vizben oldott anyagok mennyiségét mutatja. Végeztem ezzel rengetetg mérést, amelyek meggyőztek arról, hogy a vízzel a szervezetbe bevitt ásványi anyagok ki is jönnek onnan! Ennek is mint oly sok mindennek az interneten utána lehet nézni. Álljon itt két példa: Magyarországon a csapból 300-500 mg/L oldott ásványi anyag tartalmú víz folyik, ami véleményem szerint nsgyon magas szám, a rendszeres fogyasztáshoz. Izraelben, ahol a tenger vizét sótalanítják, azaz desztillálják, a csapvíz 100-150 mg/L oldott ásványi anyagot tartalmaz, véleményem szerint ez a szám, már elfogadható a rendszeres fogyasztáshoz. Mindkettőt személyesen többször , több helyen megmértem. Izraelben a statisztikák szerint töredéke a vesebetegek és a rákbetegek száma mint Európában... Ez megint elgondolkodtató tény! Hát ez nagyon érdekes! Akkor mi  is a víz az emberi szervezet számára? Szerintem nagyon sok minden, de a mi szempontunkból tekintve az oldó hatása  az ami fontos, tehát oldószer! Kioldja a bennünk lévő káros, felesleges anyagokat, mérgeket. Mindenkire rábízom hogy mit hisz el ezekkel kapcsolatban, illetve, hogy milyen mélységben jár utána a fenti információknak. Véleményem szerint, ezért mindenki olyan vizet igyon ami az ő hitrendszerébe belefér. Én már több mint ötödik éve, ha tehetem csak tiszta desztillált vizet iszok, és még nem haltam meg, sőt sokkal jobban érzem magam, mint azelőtt!

Ezért azt javaslom, hogy a Karácsonyi Böjt  alatt is, mindenki  olyan tiszta vizet igyon, amilyet szeretne!

Egy kis segítség a 'víznapokra'. Akinek nehezen megy a 'víznap', az segíthet magán úgy, hogy tesz a vizébe egy kis mézet és citromlevet. Fontos hogy kicsit tegyen bele, mert akkor lehetne méznap is, de ez víznap! Akinek az ízek hiányoznak, az könnyítésképpen igyon gyógyteákat. A teát is ürsesen, vagy egy pici mézzel, pici citrommal ízesítve szabad fogyasztani. A 'víznap' arról szól, hogy ha szomjasak vagyunk, iszunk, ha éhesek vagyunk, akkor is iszunk. Egész nap csak tiszta vizet iszunk, de azt sokat.

Aki szaunázik, gőzfürdözik,  vagy váltófürdőzik, az célszerűen tegye a 'víznapra'. Ekkor viszont extrán sok vizet igyunk. És a sót se felejtsük el.

Karácsonyi Böjt alatt is minden hétfőn 'víznap' van. Én egész évben, minden hétfőn 'víznapot' tartok. Ez azt jelenti, hogy egész nap csak tiszta vizet, esetleg ízesítés nelküli gyógyteákat szabad inni.  Aki nem bírja, vagy azt gondolja, hogy nem bírja az próbálja meg délután háromig kibírni vizzel, esetleg teával, és háromkor egy könnyű kis üres zöldséglevest egyen. A böjt alatt sok tiszta vizet kell inni, nagyon sokat. Ha valaki nem tud, vagy nem akar desztillált vízhez hozzájutni, akkor igyon csapvízet, vagy nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet. A víz oldószer a szervezet számára, kioldja a mérgeket, a 'mocskot', ezért jó ha 'üres', azaz nem tartalmaz oldott anyagokat. Mivel az emberi szervezet nem tud a vízből ásványi anyagokat kivonni, felvenni, ezért nem is kell benne lennie, és ha nincs benne, akkor több mérget, több 'szemetet' tud a testből kioldani. A böjtnek fizikailag az a célja, hogy méregtelenítse a testünket. Ebben nagy segítséget ad a sok tiszta víz fogyasztása.

Betegségben szenvedők ne tartsanak víznapot vagy kérjék ki orvosuk engedélyét! Különösen figyeljenek oda a cukorbetegek, és gyomorbajjal küszködők!

A böjt egészére érvényes, hogy a rendszeresen gyógyszert szedők, és a rendszeres orvosi ellátás alatt állók, illetve azok akik bármilyen betegségben szenvednek csak orvosi engedéllyel böjtölhetnek!

2017. Tavaszi Nagyböjt Első hét

1. hét:

2017.02.27. Hétfő Víznap, egész nap csak tiszta vizet kell inni, sokat, akinek ez nehézségekbe ütközik, az 13 óráig próbálja meg kibírni vízzel, utána pedig egyen rántás és habarás nélküli zöldséglevest üresen.

2016.02.28. Kedd Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

2016.03.01. Szerda, Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

2016.03.02. Csütörtök Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

2016.03.03. Péntek Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

2016.03.04. Szombat Zöldséges nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, továbbá savanyúságokat és almát. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

2016.03.05.Vasárnap Zöldség Gyümölcs nap, egész nap korlátlan mennyiségben lehet enni nyers, főtt és sült zöldségeket, és gyümölcsöket továbbá savanyúságokat. Semmiféle zsíradékot nem szabad használni. Kenyeret nem szabad enni.

Felkészülés a 2017. Tavaszi Nagyböjtre

Hamarosan itt az ideje az idei Tavaszi Nagyböjtnek. Mint mindíg, most is egy két hetes felkészüléssel állunk neki a böjtnek. Ez a felkészülés nem része a böjtnek, nagyon sokan nem is csináljak, de szerintem nagyon megéri ez a két hét 'befektetés'. Ezzel a két hét felkészüléssel annyit teszünk, hogy megkíméljük magunkat a böjti megvonás által okozott stressztől. A szokásainkat nehéz letenni és megváltoztatni is, ez érvényes a táplálkozási szokásainkra is. A felkészüléssel  fokozatosan változtatjuk meg a táplálkozásunkat, ezzel felkészülve a böjti erőteljesebb változásokra. Tapasztalatom, hogy aki a felkészülés után vág bele a böjtbe, az mindíg sikeresen végig is tudja vinni. A felkészülés lényege nem változott az eddigi böjtökhöz képest, azaz az első héten megvonjuk a húst, a húskészítményeket és a tojást, ami azt jelenti, hogy a második héten már ne fogyasszunk ezekből az élelmiszerekből. A második héten pedig megvonjuk a tejet és a tejtermékeket. A megvonásnak fokozatosnak kell lennie, hogy minél kevésbé okozzon feszültséget bennünk.

bojt.png

A böjt alatt nem fogyasztunk alkoholt, ezért ez alatt a két hét alatt azt is fokozatosan elhagyjuk. Az lenne az igazi, hogy ha valaki dohányzik, akkor azt böjt alatt sem tenné, de ezt nem minden dohányos tudja megoldani. Ezért azt mondom, hogy inkább böjtöljön a dohányos ember a dohányzás mellett, mintsem ne böjtöljön. Ugyanez vonatkozik a kávéra is. A kávé és dohány erős függőséget okozó drogok, ha valaki első böjtje alatt nem tudja őket letenni, az nem akkora probléma.  A felkészülés alatt javaslom a kovaföld rendszeres fogyasztásának elkezdését, és azt a böjt végéig fenntartani. A kovaföld 'rendes működéséhez' kell a sok tiszta víz, és a , ezeket a bejegyzéseket javaslom újra olvasni. A fehér mustármagot majd a böjt elkezdésekor kezdjük el enni.

Minden böjtölőnek javaslom figyelmébe a Felelősségi Nyilatkozat átolvasását!

Minden régi és új böjtölőnek sikeres böjtöt kívánok!

Vége

Minden böjt után, ezért most is fontos, hogy lassan térjünk vissza a 'normális' táplálkozásba. Most ez kicsit másképpen van, mivel hamarosan itt a karácsony. A visszavezetést normál esetben minimum két hétig javaslom tartani, első héten vissza lehet hozni a tejet és tejtermékeket, a második héten vissza lehet hozni a húst, húskészítményeket és a tojást.  Nagyon fontos a fokozatosság, oda kell figyelni, hogy mit, mikor  és mennyit eszünk. A böjtöknek van egy olyan kellemes mellékhatása, hogy utána nem nagyon kívánjuk a nehéz ételeket és nagy mennyiségeket sem bírunk enni. Ami így karácsonykor nagyon jó!

vege_1.png

Böjtök között is javaslom a szerdai és pénteki napokat megtartani 'nyers napoknak', és aki teheti a hétfőt 'víznapnak'.

Ötödik hét

5. hét

Elérkeztünk Karácsonyi Böjtünk utolsó hetéhez, mivel a 'rendes' két hetes visszavezetés most az Ünnepek miatt valószínű nem fog menni, ezért ez a hét az eddigiekhez képest már lazább, és bővül a fogyasztható élelmiszerek listája. Azért ez még mindíg a böjt része, csak a azt együk amit szabad! Aki az elejétől kezdve folyamatosan ette a mustármagot, az mostantól abba hagyhatja, de a kovaföldet továbbra is együk!

aa5.png

2015. December 12. Hétfő: Víznap. Ezen a napon csak tiszta vizet szabad inni. Akinek ez ijesztő, az próbáljon meg délig csak vizet inni, és utána könnyű habarás, rántás és zsiradék nélküli üres zöldséglevest enni. A viz mellett, helyett lehet fogyasztani gyógynövény teákat is. Izesítéshez sót, citromot és mézet lehet használni, az utóbbi kettőt csak kis mennyiségben. Kovaföldet és mustármagot hétfőn is kell fogyasztani.

2015. December 13. Kedd: Főtt, sült, nyers és savanyított zöldségeket, és gyümölcsöket lehet enni egész nap, korlátlan mennyiségben. Lehet enni olajos magvakat, a sütéshez, főzéshez lehet használni olajat. Kétszer pirított kenyeret lehet enni. Lehet használni fűszereket és sót. Nagyon sok tiszta vizet kell fogyasztani.

2015. December 14. Szerda: Főtt, sült, nyers és savanyított zöldségeket, továbbá almát lehet enni egész nap, korlátlan mennyiségben. Nem lehet enni olajos magvakat, a sütéshez, főzéshez nem lehet használni olajat,  és az alma kivételével gyümölcsöt semmilyen formában nem szabad enni. Kétszer pirított kenyeret lehet enni. Lehet használni fűszereket és sót. Nagyon sok tiszta vizet kell fogyasztani.

2015. December 15. Csütörtök: Főtt, sült, nyers és savanyított zöldségeket, és gyümölcsöket lehet enni egész nap, korlátlan mennyiségben. Lehet enni olajos magvakat, a sütéshez, főzéshez lehet használni olajat. Kétszer pirított kenyeret lehet enni. Lehet használni fűszereket és sót. Nagyon sok tiszta vizet kell fogyasztani.

2015. December 16. Péntek: Főtt, sült, nyers és savanyított zöldségeket, továbbá almát lehet enni egész nap, korlátlan mennyiségben. Nem lehet enni olajos magvakat, a sütéshez, főzéshez nem lehet használni olajat,  és az alma kivételével gyümölcsöt semmilyen formában nem szabad enni. Kétszer pirított kenyeret lehet enni. Lehet használni fűszereket és sót. Nagyon sok tiszta vizet kell fogyasztani.

2015. December 17. Szombat: Főtt, sült, nyers és savanyított zöldségeket, és gyümölcsöket lehet enni egész nap, korlátlan mennyiségben. Lehet enni olajos magvakat, a sütéshez, főzéshez lehet használni olajat. Kétszer pirított kenyeret lehet enni. Lehet használni fűszereket és sót. Lehet vízben főtt kásákat enni. Nagyon sok tiszta vizet kell fogyasztani.

2015. December 18. Vasárnap: Főtt, sült, nyers és savanyított zöldségeket, és gyümölcsöket lehet enni egész nap, korlátlan mennyiségben. Lehet enni olajos magvakat, a sütéshez, főzéshez lehet használni olajat. Kétszer pirított kenyeret lehet enni. Lehet használni fűszereket és sót. Lehet vízben főtt kásákat enni. Nagyon sok tiszta vizet kell fogyasztani.